Allt du behöver – för en tur i vildmarken

Vilka kängor passar bäst?
Ska vi sova i tält eller hängmatta?
Och hur blir det med maten?
Här tipsar den erfarne vandraren Urban Holenweg, säljare på XXL i Arninge, om allt du behöver för en fantastisk vandringstur.

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

Läs mer på XXL

S
å här års råder det högsäsong för vandring i Sverige. Någon som kan det här med vandring och övernattning i skog och mark är 43-årige Urban Holenweg från Kalix i Norrbotten, numera bosatt i Stockholm. Urban, som varit intresserad av jakt och fiske sedan barnsben, har många vandringar bakom sig – både mer äventyrslystna sådana men också vandringar med lugnet i fokus.

–  Skog och natur ligger mig varmt om hjärtat. Att vara i naturen ger mig en frihetskänsla. Alla årstider har sin charm. Nu när jag har barn blir det inga större äventyr men jag ger mig gärna ut på en veckovandring eller sticker ut en natt eller två, säger Urban som jobbar som säljare på sportvaruhuset XXL:s vildmarksavdelning i Arninge i norra delen av  Stockholm.

–  XXL utbildar flera gånger under året sin personal så att vi som möter kunderna hela tiden är uppdaterade på produktnyheter, trender och att vi höjer vår kunskapsnivå. Hälften av utbildningstiden läggs på att vi i personalen får testa produkterna vilket gör att vi ännu bättre kan hjälpa våra kunder och deras behov.

Med många vandringsturer och övernattningar i naturen bakom sig vet Urban vad som krävs för att få en så optimal upplevelse som möjligt.

– Det behöver inte vara så avancerat. Man klarar sig faktiskt med rätt lite. Mycket beror förvisso på vilken komfortnivå du vill lägga dig på. Var ska du vara någonstans? I skogen, skärgården eller på kalfjället? Jag brukar säga att komfort och säkerhet får sätta nivån, säger Urban.

Urban Holenweg jobbar på XXL:s vildmarksavdelning i Arninge

Finns det några vanliga misstag som många gör när de ska ut och vandra?

– Som jag ser det är det främst två misstag många gör. Det ena är att vi ställer allt för höga krav på oss själva vilket medför att vi stressar igenom vandringen. Vi vill hinna med så mycket som möjligt på kort tid och glömmer bort att njuta av vår vandring, säger Urban.

– Det andra misstaget har med val av skor att gör. Väl ingångna vandringskängor eller vandringsskor är en vandrares viktigaste utrustning. Dåligt utprovade kängor är den vanligaste orsaken till skavsår. Dina kängor bör vara så långa att hela foten med två par strumpor får plats i dem då du går. Ungefär en centimeters utrymme framför tåspetsen är lämpligt då fötterna sväller vid värme och belastning. Kängan bör också vara så bred att tårna inte pressas mot varandra. Tänk på att om hälkappan är för lös så får du lätt skavsår. Sulan bör vara tjock, kraftig och mönstrad.

– Skorna ska sitta stadigt, ge stadga i sidled men inte hindra böjligheten framåt. Det är viktigt att du går in dina kängor med de strumpor du tänker använda. Det är viktigt att du går in dina kängor med de strumpor du tänker använda. Ett tips är att alltid med dig skavsårsplåster och Arméns hudsalva i packningen utifall du skulle få skavsår.

Upptäck XXL:s stora utbud av vandringskängor här

Vilka är dina bästa övernattningstips?
– Att hitta en skyddad plats i lä, gärna med fin utsikt på en plats som är jämn och fin så att det är lätt att få upp tältet.

Så mycket pengar bör du lägga

O
ch så kommer det till det här med kostnader. Hur mycket pengar du bör lägga på din vandring beror förstås på vad du ska göra. Ett enklare vandringspaket ligger på cirka 2 000 kronor medan ett mer avancerat kan sträcka sig upp emot 5000 – 6000 kronor.

– På våra XXL-varuhus har vi utrustning som passar alla vandringsturer med allt från nybörjarens behov till den mer erfarne vandrarens expedition. Vi har ett brett utbud av kläder, skor och kängor som är anpassade för vandring i skog och mark. Hos oss på XXL hittar du även allt du kan tänkas behöva när det gäller produkter för en övernattning i skogen eller extra utrustning såsom turmat, tält och stormkök, säger Urban Holenweg.

Fötterna är det viktigaste du har med dig på din vandring Urban Holenweg, säljare på XXL Arninge

Det här behöver du på din vandringstur

boots on a background of mountains boots on a background of mountains

Det du behöver på din vandring kan delas in i tre olika produktgrupper.

Kläder som är anpassade efter väder- och markförhållanden.

Kängor som är anpassade för vandring och dina fötter.

Ryggsäck som är anpassad för just ditt behov och packvolym.

För längre turer är även övernattningsprodukter och övrig utrustning som mat och stormkök viktigt att tänka på att ta med.

Tips och råd från XXL

Så väljer du rätt tält

Så väljer du rätt sovsäck

Så väljer du rätt stormkök

Vandringspaket för nybörjare i skog

Vandringspaket för nybörjare i fjällmiljö

Vandringspaket för regelbunden vandring

Vandringspaket för tyngre expeditioner


Här hittar du ännu fler produkter!
Sovsäckar och Liggunderlag
Tält

Expertens bästa tips på vandringsställen

Parti av Kungsleden i Lappland.
V

al av vandringsområde beror förstås lite på vad du vill uppleva och hur länge du tänker dig att vara borta. Ett tips för nybörjaren är att se sig omkring i närområdet.

– Många glömmer bort sitt närområde. Du behöver inte åka till fjällen för att uppleva vacker natur. I Sverige har vi ju väldigt många fina leder, säger Urban Holenweg.

Roslagsleden: Sträcker sig från Danderyd norr om Stockholm till Grisslehamn.

Tyresta Nationalpark: Belägen söder om Stockholm. Här finns gott om vandringsleder och fina rastplatser.

Kungsleden: Passar väldigt bra för nybörjaren. Här är det tätt mellan stugorna och vissa av dem erbjuder service. Kungsleden är drygt 40 mil lång och är uppdelad i etapper. Du behöver givetvis inte gå hela sträckan! Kungsleden går mellan Abisko och Hemavan i Lapplands fjällvärld.

Jämtlandsfjället: Ett välbesökt fjällområde med bra vandringsleder som ger dig möjlighet att vandra över till Norge.

Trolltunga i Norge: En ytterst spektakulär stenformation som hänger 700 meter över sjön Ringedalsvatnet. Den fantastiska vandringen till Trolltunga i Skjeggedal är 23 – 27 kilometer och är således ganska krävande.