Guide: Så väljer du rätt längdskidor

 

Skidor, stavar och inte allra minst – ett par pjäxor som passar just dig.
Det finns en hel del att tänka på för att du ska få en så optimal skidupplevelse som möjligt.
Med hjälp av skidentusiasten Madeleine Riesel, säljare på sportvaruhuset XXL, reder vi ut vad som gäller för dig som ska köpa nya längdskidor.

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

Läs mer på XXL
M

adeleine Riesel som jobbar som säljledare på XXL-varuhuset i Arninge i norra Stockholm har alltid haft ett intresse av att vara utomhus och skidåkning är något som på senaste blivit en stor del av hennes liv. Hon brinner mestadels för det alpina men har även på senare tid fått ett ökat intresse för längdskidor.

– Det bästa med skidåkningen är naturupplevelsen i kombination med nya platser som man får dela med vänner samtidigt som man får utmana sig själv och ta nya risker, säger Madeleine Riesel.

Oavsett om du är ute efter den mer extrema skidåkningen eller om du vill ta det mera lugnt lönar det sig att ha rätt utrustning när det är dags att ge sig ut i backarna eller spåren. Här guidar Madeleine Riesel dig till rätt skidor, stavar och pjäxor för längdskidåkning.

Madeleine Riesel är försäljare på XXL i Arninge i Norra Stockholm. Madeleine Riesel är försäljare på XXL i Arninge i Norra Stockholm.
Madeleine Riesel är skidentusiast och säljare på XXL i Arninge.

Tänk på det här när du köper längdskidor

V

ad är syftet med din skidåkning? Vad vill du få ut av den? Ska du åka Vasaloppet eller ta en lugn tur i skidspåret eller på fjället? Ju mer avancerad åkning desto högre krav ställs på skidan, därför lönar det sig ofta att investera i ett par lite bättre längdskidor.

– I princip alla vill ha ett bra glid och känna att åkningen går lätt, samtidigt som du lätt ska få fäste. För att få större chans till detta bör du titta på en skida med ett bättre spann, där du får ett bra glid samtidigt som du får fäste med rätt teknik. Viktigt att tänka på är att hitta en skida för din viktklass och att den har rätt spann, dels så den kan bära upp dig för glidets skull men också så att du orkar trycka ner den för att få fäste. Här är det även värt att nämna att för att kunna trycka ner en skida bör du antingen ha god teknik eller så kan du få kraften genom din vikt, säger Madeleine Riesel.

4 olika typer av klassiska längdskidor

Turskidor

Passar dig som vill ta dig en tur då och då och komma ut i naturen. Dessa skidor är oftast lite bredare och används både i preparerade spår men även i natursnö. Spannet här blir lite lägre och fokus läggs på stabilitet och fäste. Här kan du även välja om du vill ha en lite bredare bindning i form av BC- systemet eller NNN/SNS-system beroende på vad du önskar för pjäxor.

Motionsskidor

Längdskidor för dig som vill åka i preparerade spår och få träning men utan några större ambitioner. Spannet blir bättre om du går upp en prisklass inom denna kategori vilket resulterar i ett bättre glid. En motionsskida passar dig som vill träna och åka lite snabbare men är även något för dig som vill njuta av en lugn skidtur tillsammans med familjen. Inom denna kategori kan du även välja om du vill ha vallningsbara skidor eller vallningsfria som vi i den moderna skidvärlden kallar för ”skinskidor”

Racingskidor

Passar dig som vill åka snabbt och har bra teknik eller för dig som vill utveckla din skidåkning. Skidorna blir något smalare och spannet blir styvare vilket ger ett ännu bättre glid. Skidorna kräver ofta att du trycker till skidan med en mer precis kraft, dock så generar skidan mer fart och skidglädje tillbaka. Du som är motionär ska dock inte låta dig skrämmas av dessa skidor – se bara till att välja en modell som ligger i rätt viktspann för att på så vis säkra fästet.

Fjällskidor

Med en fjällskida kommer du snabbt upp på berget och längre in i skogen och du åker med fördel på ställen där det inte finns uppkörda spår. En fjällskida är ofta bredare, mjukare och stabilare än en vanlig turskida och märkt med beteckningen BC – Back Country. Välj en fjällskida med stålkant om du vill få bättre kontroll när du åker utför. Ska du jaga med hund är det dock viktigt att ha en skida utan stålkanter för hundens säkerhet.

Köp ditt längdpaket här

Några bra begrepp att känna till

Spann: Spannet utgörs av själva höjden på fästzonen, där du lägger fästvallan. Spann är något som är individuellt både för skidan och för åkaren. Spannet behöver mätas ut beroende på vilken färdighetsnivå du har och vilken typ av skida det är. Besök ditt närmsta XXL-varuhus för att få ditt spann mätt.

Vallningsfria skidor: Med hjälp av en stighud i fästzonen på skidan slipper du lägga klister, burkvalla eller tejp för att få fäste. Det enda du behöver tänka på är att valla skidans glidzoner som är de yttre delarna av skidan samt att se till att stighuden är ren från smuts och andra skidåkares fästvallor. Det finns olika vallningsfria skidor beroende på vad du ska göra, som nämnt ovan med bättre spann.

En av skidvärldens bästa nyheter

 

M

ed hjälp av en flyttbar bindning kan du förändra spannet på skidan. Bindningen används främst på vallningsfria skidor eftersom du inte kan flytta fästzonen på dessa. Genom att flytta fram bindningen får du ett bättre fäste. Funktionen passar dig som kanske gått ner lite i vikt. Har du gått upp i vikt och vill bibehålla ett bra glid kan du även flytta bak bindingen. Med Rottefella Move går det att flytta bindningen utan att ta av sig skidan – perfekt om du är ute och åker lite snabbare och känner att du behöver bättre fäste eller glid.

Tycker du att det är krångligt med allt som har att göra med valla? Alla XXL-varuhus har verkstäder som kan göra detta arbete åt dig.

Viktigt välja rätt pjäxa

E

n bra pjäxa ska sitta bekvämt på foten och ha ett ordentligt hälgrepp. Foten ska inte ”åka” runt i pjäxan men det är viktigt att du fortfarande kan röra på tårna. Ska du åka mer aktivt ska du satsa på en mer vridstyv pjäxa för stabilitet och något tunnare foder för att den ska kunna smita åt runt foten. Ska du motionera lite och njuta mer av naturen? Satsa då på en mer fodrad pjäxa men fortfarande med god kvalité på sulan. Tänk även på att använda ordentliga strumpor i syntet eller ull. Är det lite kallare finns det även pjäxöverdrag för de tunnare pjäxorna.

En bra pjäxa ska ha ett ordentligt hälgrepp

 

Så väljer du rätt stavar

Stavarna ska vara 83 procent av din kroppslängd med pjäxor på.

 

D

et är två saker vi tittar på först när det kommer till stavar nämligen rätt längd och att det är någorlunda styva. Ska du staka mycket vill du ha en lätt men styv stav för att få ut så mycket som möjligt av kraften du ger. Kikar vi på längd ska stavarna vara 83 procent av din kroppslängd med pjäxor på,  vi brukar säga i axelhöjd. Alla stavar går att kapa, men inte mer än 2,5 centimeter för att inte förstöra balansen i staven. Ett par bra hanskar är även viktigt, dels för att inte frysa men också för att få ett bra grepp om staven och undvika skavsår.

Köp dina stavar här

Välkommen till XXL:s serviceverkstad

I alla XXL:s varuhus hittar du en verkstad som erbjuder en rad olika servicefunktioner.

Övrig utrustning och service till längdskidor

 

Vårda dina skidor!
Kom ihåg att vårda dina skidor då och då genom att impregnera dem. Vallningsfria skidor är inte underhållningsfria eftersom valla och smuts från andra skidåkares skidor kan fastna på dina. Repor och skador i skidans belag kan medföra att glidet blir sämre. Besök ditt närmsta XXL-varuhus för att få hjälp att reparera skidor som blivit skadade eller få tips och råd om hur du vårdar dina skidor på allra bästa sätt. Här hittar du underhållningssätt för skidor med stighudar.
X

XL erbjuder kvalitetsprodukter till avsevärt lägre priser än anda koncept. Detta tack vare att XXL gör stora inköp och har få, men stora varuhus. Alla varuhus har tydliga avdelningar där det arbetar säljare med expertkunskap. Besök ditt närmsta XXL-varuhus för att få råd och tips kring skidor och skidutrustning.