Så väljer du rätt hockeyutrustning

 

Lagom till skolstarten drar hockeysäsongen för barn och ungdomar igång.
Men för den som är nybörjare är det inte alltid så lätt att veta vilken utrustning som krävs och hur mycket pengar man ska lägga.
Med XXL:s snabba hockeyskola får du reda på allt du behöver veta inför säsongsstarten.

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

Läs mer på XXL
I

shockey är en populär idrottsgren som spelats i Sverige sedan 1920-talet. Från att ha varit en sport som ofta förknippats med pojkar och herrar är den numera en idrott som attraherar många tjejer. Det kan 26-årige Elias Eriksson, före detta hockeyspelare, intyga om.

– När vi var små spelade ofta tjejerna med killarna. Nu finns det så otroligt många fler alternativ än för bara tio år sedan. Damhockeyn är stor! säger Elias Eriksson som till vardags jobbar som säljare på XXL i Jönköping.

”Halsskyddet obligatoriskt”

S

omliga börjar sin hockeykarriär i tidig ålder medan andra upptäcker tjusningen med sporten lite senare. Oavsett vilken ålder det rör sig om är det viktigt för junioren att ha en utrustning som skapar trygghet på isen. Det är också viktigt att barnet eller ungdomen har en utrustning som gör det möjligt att röra sig på isen utan att det känns stelt eller klumpigt.

Till vår hjälp tar vi därför experten Elias Eriksson som går igenom vad man ska tänka på när man ska köpa hockeyutrustning.

Till att börja med: Varför är det så kul att spela hockey?

– Framför allt handlar det om gemenskapen, sporten man utövar tillsammans och tillhörigheten till ett lag. Men det handlar också om de aktiviteter man gör och alla resor till olika bortamatcher. Hockey är en otroligt fartfylld sport där det händer väldigt mycket hela tiden!

Vad ska man tänka på om man är nybörjare och vill börja spela hockey?

– Utrustningen är a och o. Om skridskorna inte sitter som de ska blir det svårare att röra sig på isen. Det är inte alltid så lätt att veta hur utrustningen ska sitta och då är det bra att få professionella råd. Alla kroppar ser olika ut och ett skydd som passar för den ene passar inte för den andre. Hjälmen ska bytas regelbundet. Tänk på att hjälmar är datumstämplade. Det är viktigt att vara vaksam på att varje gång en hjälm får en smäll så tappar den i sin skyddsverkan. Skridskor bör man växa ur och inte i. Det är jättesvårt att åka i stora skridskor, dessutom ökar olycksrisken om skridskorna är för stora. Halsskydd är ett måste. Utan halsskydd får man inte beträda isen inom svensk ishockey.

Är det någon skillnad mellan billig och dyr hockeyutrustning?

– Jag skulle säga att XXL:s mellansegment funkar alldeles utmärkt för juniorer. Hos oss på XXL kan du också köpa ett komplett startkit för de allra minsta.

Det är viktigt att vara vaksam på att varje gång en hjälm får en smäll så tappar den i sin skyddsverkan.
Elias Eriksson, säljare på XXL i Jönköping

Det här ingår i hockeyutrustningen

Hjälm – ett måste
Halsskydd (Obligatoriskt)
Skridskor
Benskydd
Suspensoar
Hockeybyxor
Damasker
Damaskhållare
Axelskydd
Armbågsskydd
Handskar

Köp din skyddsutrustning här

H

os XXL hittar du ett brett sortiment av hockeyutrustning. Är du osäker på om skyddet fortfarande fyller sin funktion kan du alltid komma in till något av varuhusen för att gå igenom utrustningen tillsammans med en expert.

Testa hjälmen ordentligt

D

et är värt att lägga en extra slant på hjälmen. Det är ju som bekant hjälmen som skyddar mot skador mot huvudet. De lite bättre hjälmarna, det vill säga de som kostar lite mer, har ett så kallat rotationsskydd och är bättre på att stå emot smällar än vad enklare hjälmar har.

Hjälmen ska sitta fast på huvudet. Testa genom att lägga en hand på hjälmen när den sitter på barnets huvud och skaka lite lätt. Huvudet ska följa med naturligt. Hjälmen ska inte röra sig.

Köp din hjälm här

Storlek: Det viktigaste är att skridskorna inte är för stora, max 1 centimeter för barn som fortfarande växer. Tänk på att för stora skridskor innebär en ökad olycksrisk.

Passform: Skridskor kommer i olika passform beroende på hur foten ser ut, det vill säga om fotvalvet är högt eller lågt. Alla skridskor är med andra ord inte gjorda för alla typer av fötter. Ta hjälp av experter för att prova ut rätt skridskor, på XXL möter du säljare som både har egen erfarenhet och bred produktkunskap.

Hårdhet: Styvheten hos skridskor kan se väldigt olika ut. En nybörjare, eller ett barn, ska inte ha för hårda skridskor. Tänk på att skridskomärken kan presenteras i olika serier med allt från elitmodeller till instegsmodeller. Personalen på XXL hjälper dig att tyda de olika serierna så att du hittar rätt produkt.

Skötsel: Det är viktigt att ta hand om sina nya skridskor. En enkel radieslipning som görs hos XXL förändrar strukturen på skridskon och bidrar till att det är lättare att lära sig åka skridskor. Dessutom gör slipningen det lättare att hålla balansen. Hos XXL får du dina skridskor slipade till ett bra pris.

Köp dina skridskor här

Så väljer ni ut hockeyklubban

D

et absolut viktigaste att tänka på är hårdheten på skaftet. Skaftet får inte vara för hårt – då blir det svårare att skjuta pucken funktionellt. Tips 1: Klubban ska räcka till näsan när barnet inte har skridskor på sig. Det är ingen fara om klubban är något längre – eller kortare. Tips 2: Efter att klubban använts ett par gånger kan det vara bra att kolla hur mycket den slitits ut. Det gör man bäst i att titta under tejpen. Om tejpen slitits ut mest under bladet är längden på klubban bra, om slitaget sitter närmre hälen är den för lång och om det sitter närmre tån är klubban för kort.

Köp din hockeyklubba här

Köp dina tillbehör här

XXL erbjuder kvalitetsprodukter till avsevärt lägre priser än anda koncept. Detta tack vare att XXL gör stora inköp och har få, men stora varuhus. Alla varuhus har tydliga avdelningar där det arbetar säljare med expertkunskap. Besök ditt närmsta XXL-varuhus för att få råd och tips kring all typ av hockeyutrustning.

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

Läs mer på XXL