Guide: Så väljer du sport-underkläder

Spelar det någon roll vilken typ av underkläder du har när du sportar?
Ja, det gör det faktiskt!
Här tipsar XXL-säljaren Anna-Karin Nylund om hur du ska tänka kring det som sitter närmast kroppen – nämligen underkläderna och understället.

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

Läs mer på XXL

D
et är lätt hänt att glömma de plagg som sitter närmast kroppen. Men för dig som inte vill frysa och stänga fukten inne när du tränar och sportar är det viktigt att det blir rätt.

– Underkläder är det plagg som mest glöms bort. Vad många kanske inte känner till är att underkläder gjorda av bomull inte lämpar sig för sport- och träningsaktiviteter. Bomull binder nämligen fukt och kan bland annat leda till skav på insidan av låren, säger Anna-Karin Nylund som jobbat som försäljare på XXL sedan 2011 och på XXL Sundsvall sedan 2012.

Val av material är med andra ord i allra högsta grad viktigt.

– När det kommer till underkläder för sport ska du välja ett plagg som är gjort av syntet eller en mix av syntet och ull eller helt i ull. Syntet transporterar bort fukt och håller dig torr. Det kanske låter konstigt med underkläder i ull men vi ser mer och mer att det kommer, både i sport-bh:s, kalsonger och trosor. En del upplever att syntetkalsonger kan kännas lite för glansiga. Då kan du välja kalsonger gjorda i bambu istället. Det ger en bomullskänsla men till skillnad från bomullen så leder bambun bort fukt och du håller sig torr, säger Anna Karin Nylund.

Anna-Karin Nylund jobbar på XXL-varuhuset i Sundsvall. Anna-Karin Nylund jobbar på XXL-varuhuset i Sundsvall.
Anna-Karin Nylund jobbar på XXL-varuhuset i Sundsvall.

Så ska en sport-BH sitta

Close up sporty woman in pink color sport bra, Breast cancer, Healthy lifestyle Close up sporty woman in pink color sport bra, Breast cancer, Healthy lifestyle

Att välja en sport-BH som både känns och sitter bra är kanske inte lika svårt som att välja en vanlig BH och det kanske känns lite märkligt att överlåta den kunskapen åt någon annan. Men på XXLs varuhus jobbar kunnig personal som har ett öga för det där. Det är viktigt att du tar dig tiden att prova sport-BH:n då det är det enda sättet att hitta den som passar just dig.

– Vi finns här och assisterar och informerar hur det ska kännas och sitta för att vara en bra modell, säger Anna-Karin Nylund.

• Välj en sport-BH som sitter så att brösten hamnar innanför tyget.
• Tänk på att en sport-BH ska sitta väldigt tight de fyra första gångerna. En sport-BH med hyskor ska sitta bra när man spänner längst ut, detta för att undvika att elasticiteten ger med sig ska kunna hoppa in ett hack.
• Syftet med en sport-BH är att den ska ge rätt support när du tränar. Du som löptränar kräver högre support än du som utövar yoga och så vidare. Ha gärna det i åtanke när du provar ut din nya sport-BH.

Shoppa sport-underkläder här

Bra för dig med större byst
Ideal sport-bh 499 SEK

Perfekt stöd och komfort är viktiga för all sport BH men särskilt viktigt för dig med en större byst.

Adjustable sports bra från Casall är en sport-bh som ger har inbyggda kupor och har har utformats speciellt för dig med en större kupstorlek. Det ger en mjuk och bekväm passform utan att skava in i huden och är den bästa behån att bära under pass med hög itensitet som löpning, medans den naturligtvis är lika lämpliga för låg träningsitensitet som yoga.

Därför bör du använda sport-BH när du tränar:
- Brösten hålls uppe av hud och underliggande väv – inte muskler – och påverkas därför av tyngdkraft och rörelse
- Vid träning är belastningen och rörelserna större än normalt - För dåligt stöd kan leda till smärta och ont i axlar och nacke
- En vanlig BH reducerar rörelsen i brösten med 35 %. En sport-BH ägnad till löpning reducerar rörelsen med 70 %
- En sport-BH sitter mer behagligt på när du tränar än en vanlig BH
- Genom att använda en sport-BH anpassad efter ditt behov får du en bättre träningsupplevelse

Detta bör du tänka på när du väljer sport-BH:
- Olika aktiviter ger olika behov: Du behöver en BH med mer stöd när du löper än när du tränar yoga
- Välj rätt storlek: Sitter inte din sport-BH tillräckligt bra får du mindre stöd än vad den annars skulle ha gett
- Byt sport-BH med jämna mellanrum: Efter mycket användning förlorar din sport-BH elasticitet och form, som leder till mindre stöd

Så väljer du underställ för kyliga dagar

Ett annat plagg som ofta glöms bort är understället. Anna-Karin Nylund tror att många saknar kunskap kring vad understället egentligen är till för.

– Understället hjälper dig att hålla dig torr eller varm. Om du skippar det när du är ute och tränar kan det gå lite hur som helst. Nej, men du kommer garanterat att frysa. Föreställ dig att understället är grunden du bygger på. Med en dålig grund så blir oftast resten dåligt det med, säger Anna-Karin Nylund.

Även val av material är viktigt när det kommer till underställ. Bomull, som binder fukt och gör att du blir kall, är uteslutet.

– Fråga dig själv vilket syfte du vill att understället ska fylla. Ska det hålla dig torr eller varm? Blir du lätt varm av dig bör du satsa på ett syntetunderställ som håller dig torr eller ett tunt ullunderställ. Är du en frusen person bör du välja ett ullunderställ eller en mix av ull och syntet där syntetmaterialet sitter närmast kroppen, säger Anna-Karin Nylund.

Hon fortsätter:

– Understället ska sitta kroppsnära. Vissa vill ha en högre midja medan andra föredrar en lägre. Prova dig fram och fråga oss, de flesta vi pratar med tycker det är som en djungel att välja bland alla olika modeller. Ska du vandra är det till exempel viktigt att sömmarna inte sitter mitt på axeln. Då kommer det att skava när du bär ryggsäck. Det finns massor med små detaljer man inte tänker på men som man bör upplysa om, säger Anna-Karin Nylund.

Ull – ett fantastiskt material

Som säljare har Anna-Karin Nylund sett en allt större efterfrågan på tunna ullkläder. Så väl cyklister som löpare och andra som utövar högintensiva träningsformer frågar efter tunna ullkläder.

– Ull är ett fantastiskt material. Den är temperaturreglerande och håller dig varm. Men det fina är att den har en kylande effekt i varma temperatur och är värmeisolerande i kalla temperaturer. Är du känslig mot ull kan du välja ett underställ där syntetmaterialet sitter närmast kroppen ullen sitter på utsidan. På så vis får du de bästa egenskaperna hos båda materialen, säger Anna-Karin Nylund.

Shoppa underställ här

Anna-Karins tvättråd

• Tänk på att välja ett tvättmedel som är anpassat efter material. Välj till exempel ett ulltvättmedel för ullunderställ.
• Syntet har en tendens att börja lukta så kom ihåg att tvätta plagg gjorda av syntet, ett tvättmedel för syntet är inte bara bra för plagget utan även för miljön då man får bort lukt och bakterier trots lägre temperatur. När det kommer till ull däremot, räcker det med att vädra plagget efter användning eftersom ull inte binder upp bakterier.

XXL erbjuder kvalitetsprodukter till avsevärt lägre priser än andra koncept. Detta tack vare att vi gör stora inköp och har få men stora varuhus. Därför kan vi sälja det du helst vill ha – de kända märkesvarorna – billigare än någon annan.
EXTERN LÄNK: Hitta ditt närmsta XXL-varuhus här