Årets skidresa börjar här

 

Fullt ös nedför pisten eller en behaglig tur i längdspåret?
Vintersportsäsongen är här och det är dags att ladda batterierna inför årets största skidmånad.
Här får du tips och råd om alla typer av skidåkning.
Dessutom får du experttips på hur du klarar skidloppet med bravur.

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

Läs mer på XXL
F

jällstugor, sporthotell, after ski, gnistrande snö, branta backar och längdspår i magiskt vacker natur. I sportlovstider som dessa beger sig många av oss iväg på vintersemester med siktet inställt på skidåkning.

Häng med!

Experter på skidåkning

O

avsett om du föredrar att hålla dig i längdspåret eller kasta dig ut i pisten är du alltid välkommen till något av XXL:s varuhus för att prata skidor och skidåkning inför din skidsemester. På varuhusen jobbar kunnig personal som alla är experter på sina produkter.

– Varje år investerar XXL mycket pengar i utbildning för våra säljare och detta är något som vi alltid kommer att göra. Anledningen till denna satsning är för att vi skall ha branschens kunnigaste personal, säger Tobias Ahrens, försäljningschef för Skis/Bikes-avdelningen på XXL.

För tredje året i rad arrangerade XXL nyligen en produktutbildning på Idre Fjäll där säljare från hela landet möttes för att lära sig om årets nyheter och satsningar inför kommande säsong.

– I år var det rekord då vi var 125 deltagare på plats i Idre. Varje utbildning vi anordnar innefattar teori men framförallt praktisk utbildning. Att få testa, klämma och känna på produkterna och bilda sig en egen uppfattning anser vi är det absolut viktigaste när det kommer till mötet med kund, säger Tobias Ahrens.

Några av XXL:s säljare på utbildning i Idre.

 

Så väljer du rätt längdskidor

L

ängdskidåkning är en populär aktivitet som bara tycks bli allt populärare för varje år. I dag erbjuder många anläggningar, och kommuner, runt om i landet fina spår för längdåkning. Men vilka skidor passar bäst för dig som vill ha mer fart i spåret och vilken modell ska du satsa på om du mest känner för att njuta av snö och vacker natur? Här tipsar Madeleine Riesel, skidentusiast och säljare på XXL, om fyra typer av klassiska längdskidor.

Turskidor

Passar dig som vill ta dig en tur då och då och komma ut i naturen. Dessa skidor är oftast lite bredare och används både i preparerade spår men även i natursnö.

Motionsskidor

Optimalt för dig som vill åka i preparerade spår och få träning men utan några större ambitioner. Spannet blir bättre om du går upp en prisklass inom denna kategori vilket resulterar i ett bättre glid. Inom denna kategori kan du även välja om du vill ha vallningsbara skidor eller vallningsfria, så kallade ”skinskidor”

Racingskidor

Passar dig som vill åka snabbt och har bra teknik eller för dig som vill utveckla din skidåkning. Skidorna är något smalare och spannet blir styvare vilket ger ett ännu bättre glid.

Fjällskidor

Med en fjällskida kommer du snabbt upp på berget och längre in i skogen och du åker med fördel på ställen där det inte finns uppkörda spår. En fjällskida är ofta bredare, mjukare och stabilare än en vanlig turskida och märkt med beteckningen BC – Back Country.

Köp ditt längdskidpaket

Längdskidor och pjäxor för barn och junior

Expertens tips för ett lyckat skidlopp

ALMATY, KAZAKHSTAN - FEBRUARY 18, 2017: amateur competitions in the discipline of cross-country skiing, under the name of ARBA Ski Fest. A man cross-country skiing on the trail in Almaty mount. ALMATY, KAZAKHSTAN - FEBRUARY 18, 2017: amateur competitions in the discipline of cross-country skiing, under the name of ARBA Ski Fest. A man cross-country skiing on the trail in Almaty mount.
D

en 3 mars är det dags för årets upplaga av Vasaloppet. Hör du till en av de 30 000 som ska delta under vinterveckan eller planerar du att åka något annat skidlopp?

Göran Johansson, varuhuschef på XXL i Uppsala, har genomfört Vasaloppet fem gånger vilket medför att han blivit lite av en expert på det här med skidlopp.

– Första gången jag åkte 2013 var det otroligt kallt vid starten i Berga by. Jag var inte förberedd på att stå där i kylan i en timme innan starten. Därför rekommenderar jag att du har med dig en extra varm jacka till starten. Jackan kan du sedan lägga i en påse med ditt startnummer och hämta upp efter målgång, säger Göran Johansson.

Så undviker du att frysa
Använd engångsvärmekuddar på händer och fötter. Ha ett underställ i ylle som ger bra med värme. För att minimera risken att bli blöt kan du använda ett underställ i en mix av syntet och ull. Över understället rekommenderar jag att använda en funktionströja. Är det väldigt kallt kan du med fördel använda fleece. En kalsong eller trosa med vindstopp är också fantastiskt bra.

Var noggrann när du väljer byxa och ytterjacka. För att hålla kyla och vind på avstånd är det bra med ett vindstoppmaterial. Tänk också på att ett stretchigt material gör att du får lättare att röra dig. Ska det blåsa mycket rekommenderar jag att du förstärker med en väst.

Strumpor i merinoull ger bra med värme. Handskar kan med fördel anpassas efter väder. Längdhandskar ger bra grepp om staven och håller fingrarna varma. Vill du ha ett ännu varmare alternativ rekommenderar jag en ”liner-handske” att ha inuti längdhandsken.
Mössa är en självklarhet men komplettera gärna med en halsduk som du kan dra upp under mössan – det gör att du slipper frysa om öronen och halsen. Glöm inte skidglasögon!

Kost och dryck
Det är viktigt att få i sig kolhydrater dagarna innan loppet och strax innan start. Testa gärna redan nu under ett träningspass hur din mage reagerar. Föredrar du att stanna och dricka från ett bälte eller dricka ur en slang som är fäst i en ryggsäck? Många stationer på vägen erbjuder både sportdryck, gel och bars som är bra att ta när du börjar känna dig trött. Ett tips är att börja tillföra energi redan efter 30 minuter efter start och därefter fortsätta var 20:e minut, då undviker du energidippar och håller dig starkare hela vägen.

Valla rätt!
När det kommer till skidvallan gör du rätt i att lyssna på expertisen. Resan blir mycket lättare med bra skidor. Med move-bindning kan du ändra fästet och farten under loppets gång.

Träna utan stavar
Många motionärer försöker staka sig genom loppet som världseliten. Det är ingen bra idé. Försök träna utan stavar, då kan du lättare hitta tyngdöverföringen och träffa rätt med tekniken.

Ta rygg på någon
Och så några sista tips. Rusa inte iväg i första backen, håll upp stavarna så att de inte går av och försök ta rygg på någon som håller ditt tempo när du väl är uppe på myren. Ta det lugnt i backarna och se upp om någon ramlat och ligger i spåret. När tröttheten kommer bör du påminna dig själv om att hålla tekniken och fyll på med blåbärssoppa eller dylikt om du känner att du vill ge upp. Är du trött? Dra ned på tempot och prata med andra som är sugna på att prata.

Lycka till och glöm inte att höja armarna är du passerar mållinjen!

Så väljer du rätt alpinskidor

Bottom view of ski family on chair lift in vacation in the mountains. Father, mother and two children with skis and ski gear. Bottom view of ski family on chair lift in vacation in the mountains. Father, mother and two children with skis and ski gear.

 

O

avsett om du är nybörjare eller en mera erfaren alpinskidåkare bör du fråga dig själv var du ska åka någonstans och vilken känsla du vill uppnå när du åker. Föredrar du pisten eller utanför? Eller kanske båda?

Här tipsar Madeleine Riesel på XXL i Arninge om fyra olika typer av alpinskidor.

Carvingskidor

Passar dig som gillar att åka i pistade backar. Carvingskidans insvängda skurning i kombination med en smalare midja medför att skidorna trivs bäst i hårdare packad snö. Du som vill ha mer fart bör satsa på en lite längre carvingskida medan du som föredrar korta och rappa slalomsvängar får ut mer av att ha en aningen kortare skida.

Allmountainskidor

Passar dig som vill åka över hela berget. Det finns olika typer av allmountainskidor beroende på hur mycket du vill åka utanför pisten. En bredare allmountain med över 95 mm i midja passar exempelvis dig som hellre åker lite mer utanför pisten.

Freeride-skidor

Dessa skidor trivs bäst utanför pisten, gärna i orörd, djup snö. Ger en härlig känsla av att surfa på snö.

Twintip-skidor

Twintip kommer i flera olika varianter, passar bra för dig som vill åka i en park eller har en lekfullare åkstil där du hoppar runt eller åker baklänges. Ju bredare en twintip är desto mer anpassad för samma syfte som en allmountain-skida eller freeride-skida är den.

Ett par carvingskidor bör i regel vara ungefär 10-15 centimeter kortare än skidåkaren men det beror även lite på skidans karaktär och skidåkarens erfarenhet Madeleine Riesel, säljare på XXL i Arninge, Stockholm.

Alpinpjäxor

Det är viktigt att du prova dina pjäxor ordentligt innan du slår till på ett köp. Mät din fot i centimeter – det din fot blir i centimeter är den pjäxstorlek du ska ha. En bättre pjäxa har många gånger även en varmare innersko och hållbarare skal och spännen. Har du råkat köpa en pjäxa som sitter för tight? På XXL:s varuhus finns ugnar som värmer upp pjäxans innesko så att den formas efter din fot.

Alpinstavar

Vid val av stavar bör du ha cirka 90 grader i armbågsled när du har pjäxorna på dig. En bättre stav är ofta lättare, kommer i mer hållbara material och har bekvämare remmar.

Tillbehör till din alpinskidåkning

XXL servar dina skidor

Per Höglund är verkstadsansvarig på XXL i Gävle.

 

M

ed rätt preparerade skidor kommer du att uppleva att skidorna glider mycket bättre. Bra glid är a och o för en positiv skidupplevelse. Det går inte bara snabbare, utan skidorna blir dessutom mycket mer förutsägbara. Du får bättre balans och det hjälper dig att hålla dig på benen. Oavsett om du åker längdskidor eller slalomskidor erbjuder XXL-varuhusen olika typer av skidservice. Skidpreparering är ett hantverk som bör utföras av personer som är skickliga på det.

– På XXL hjälper vi dig att få rätt behandling av dina skidor och därmed mer glädje med din skidåkning. Med stenslipning får skidan en viss struktur (mönster under skidan) Vi kan även hjälpa till med strukturbehandling, något som vi brukar använda när vi vallar inför Vasaloppet. Det finns olika strukturer för olika fören. Rätt struktur för rätt före kan göra minst lika mycket som glidvalla. På XXL har vi kontakt med Swix Racing Team och vallar och rillar efter deras rekommendation, säger Per Höglund, verkstadsansvarig på XXL i Gävle.

När skidsäsongen är över är det viktigt att du inte glömmer bort dina skidor.

– Vill du att skidorna ska vara minst lika fina nästa vinter ska du ge dem omvårdnad. Har du alpinskidor ska du se till att all rost avläggas från stålkanterna och på längdskidor ska du först göra rent fästzonen från smuts. När du ställer undan skidorna för säsongen är det viktigt att du täcker dem med mjukt paraffin. Paraffinet mättar nämligen porerna så att belaget inte torkar ut och blir vitt. Skidor med torra belag kan räddas genom stenslipning och IR-mättning som får paraffinet att tränga in ordentligt i belaget. Vissa av våra varuhus utför stenslipning, säger Per Höglund.

Du som åker på carvingskidor bör se till att kanterna på skidorna är välslipade.

– Att ha välskötta skidor med vassa kanter och bra belag är viktigare än någonsin. Inte ens den bästa tekniken hos ett par avancerade carvingskidor kan kompensera för ett par slöa stålkanter när underlaget är isigt, säger Per Höglund.

XXL erbjuder även underhåll av snowboard.

Det här är XXL

XXL erbjuder kvalitetsprodukter till avsevärt lägre priser än anda koncept. Detta tack vare att XXL gör stora inköp och har få, men stora varuhus. Alla varuhus har tydliga avdelningar där det arbetar säljare med expertkunskap. Besök ditt närmsta XXL-varuhus för att få råd och tips kring skidor- och skidutrustning.

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

Läs mer på XXL