Vinterns stora skidspecial inom längd och alpint

 

Längtar du ut i skidspåret eller backarna?
Funderar du på att investera i ett par nya skidor men känner dig osäker på vilka du ska välja?
Här reder skidexperten och längdskidåkaren Christer Hedlund ut alla frågetecken kring längdåkning och alpint.

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

Läs mer på XXL
F

ör alla skidentusiaster är snö och minusgrader välkommet väder. I Luleå, där Christer Hedlund bor och arbetar på sportvaruhuset XXL, förbereder man sig nu inför den stora skidsäsongen. Skidor ska säljas och vallas. Pjäxor provas ut.

För dig som känner dig sugen på att testa längdskidor är det värt att fundera på om det är klassisk längdskidåkning eller skate som lockar mest.

– När det kommer till klassiska längdskidor är det de så kallade skinskidorna, det vill säga en skida med en stighud infräst i själva belaget, som hör till de mest populära. Det fina med dessa skidor är att du inte behöver valla med fäste. Den här typen av vallningsfria skidor är superpopulära och ger en fantastisk skidupplevelse, säger Christer Hedlund som är en erfaren längdskidåkare.

– Men i dag väljer också allt fler att satsa på skateskidor, men man ska ha i åtanke att det krävs en bredare preparerad yta att åka på. Fördelen med skate är det går snabbare och att skidorna bara behöver glidvallas, säger Christer Hedlund.

Christer Hedlund, skidentusiast och medarbetare på XXL i Luleå.

Så väljer du längdskidor

A

lla skidor behöver glidvallas, framför allt när de är helt nya, men även kontinuerligt under säsongen.

– Detta kan du naturligtvis göra själv men det allra smidigaste är att lämna in skidorna till oss på XXL för service, säger Christer Hedlund.

Så hur väljer man då egentligen rätt längdskida? Eftersom det råder skillnad mellan olika kärnmaterial och belag kan det vara lite svårt att veta.

– Skidor med bättre belag har större förutsättningar att glida bra jämfört

Några längdskidtips från experten!
• Tycker du att det är svårt och lite läskigt att åka nedför i backar? Tänk på att vara följsam i spåret, jobba med fötterna och undvik att vara stillastående.
• Lita på skidorna!
• Testa gärna att åka utan stavar. Det gör nämligen elitåkarna när de tränar.

med enklare modeller. Ett lättare och finare kärnmaterial gör även skidan snabbare och mer lättåkt. Med rätt utprovade skidor kan en nybörjare absolut åka på en tävlingsskida eftersom skidupplevelsen kommer att bli mycket bättre. Men om man bara åker några gånger per säsong så finns det självklart billigare varianter att välja mellan, säger Christer Hedlund.

Vinterns bästa bindning

I

nom längdskidåkningsvärlden kommer det ständigt nya innovationer som underlättar för både nybörjare och vana skidåkare. En av dessa uppfinningar är Rottefella Move-bindningen – en smart lösning där du kan justera bindningen beroende på hur underlaget ser ut.

– Skruvar du fram bindningen får du bättre fäste, skruvar du bakåt får du bättre glid. Det är inte konstigt att den här bindningen tagit skidvärlden med storm, säger Christer Hedlund.

Så väljer du stavar för längdskidor

• En bra stav underlättar skidåkningen. Ju styvare och lättare stav desto bättre.

• Stavarna varierar i längd beroende på om du ska åka klassiskt eller skate. Vid skate är stavarna cirka 90 procent av din kroppslängd.

• Ska du delta i en motionstävling? Då är det värt att investera i ett par riktigt bra stavar. När du ska tävla i klassisk stil får stavarna vara max 83 procent av din kroppslängd när du har på dig pjäxor.

• En motionär bör satsa på ett par stavar som är 25 – 30 centimeter kortare än kroppslängd.

4 olika typer av klassiska längdskidor

Turskidor

Passar dig som vill ta dig en tur då och då och komma ut i naturen. Dessa skidor är oftast lite bredare och används både i preparerade spår men även i natursnö.

Motionsskidor

Längdskidor för dig som vill åka i preparerade spår och få träning men utan några större ambitioner. Spannet blir bättre om du går upp en prisklass inom denna kategori vilket resulterar i ett bättre glid. En motionsskida passar dig som vill träna och åka lite snabbare men är även något för dig som vill njuta av en lugn skidtur tillsammans med familjen. Inom denna kategori kan du även välja om du vill ha vallningsbara skidor eller vallningsfria som vi i den moderna skidvärlden kallar för ”skinskidor”.

Racingskidor

Passar dig som vill åka snabbt och har bra teknik eller för dig som vill utveckla din skidåkning. Skidorna blir något smalare och spannet blir styvare vilket ger ett ännu bättre glid. Skidorna kräver ofta att du trycker till skidan med en mer precis kraft, dock så generar skidan mer fart och skidglädje tillbaka. Du som är motionär ska dock inte låta dig skrämmas av dessa skidor – se bara till att välja en modell som ligger i rätt viktspann för att på så vis säkra fästet.

Fjällskidor

Med en fjällskida kommer du snabbt upp på berget och längre in i skogen och du åker med fördel på ställen där det inte finns uppkörda spår. En fjällskida är ofta bredare, mjukare och stabilare än en vanlig turskida och märkt med beteckningen BC – Back Country. Välj en fjällskida med stålkant om du vill få bättre kontroll när du åker utför. Ska du jaga med hund är det dock viktigt att ha en skida utan stålkanter för hundens säkerhet.

När det blivit dags att prova ut skidorna läggs stor vikt vid kroppsvikt samt kroppslängd och erfarenhet. Osäker på vilka skidor som passar dig? Gör ett besök på något av XXL:s varuhus så hjälper den kunniga personalen till att hitta skidor som passar dig.

Köp ditt längdpaket här

Köp dina pjäxor här

Så väljer du alpinskidor

P

recis som med längdskidor gäller det att fundera över vilken miljö du ska åka i när det blivit dags att köpa nya alpinskidor. Ska du åka i en preparerad pist eller offpist? Kanske i en park? Hur mycket har du åkt innan?

– Även här spelar båden erfarenhet, åkstil och kroppsvikt roll. Är man lite tyngre kan det vara klokt att välja en lite styvare skida för att den ska bli tillräckligt fartstabil. Har du svårt att veta vilka slalomskidor som passar just dig är du alltid välkommen till XXL så hjälper vi dig att hitta de perfekta alpinskidorna, säger Christer Hedlund.

4 olika typer av alpinskidor

Carvingskidor

Passar dig som gillar att åka i pistade backar. Carvingskidans insvängda skurning i kombination med en smalare midja medför att skidorna trivs bäst i hårdare packad snö. Du kan även få olika karaktär på skidan beroende på kärnmaterial, vad de har för svängradie och vad för typ av rocker den har.

Du som vill ha lite mer fart bör satsa på en lite längre skida med längre svängradie, då får du nämligen en mer svepande känsla i svängarna. Tycker du däremot om korta och rappa slalomsvängar bör du gå på en aningen kortare skida med kortare svängradie. Ett par carvingskidor bör i regel vara ungefär 10-15 centimeter kortare än skidåkaren men det beror även lite på skidans karaktär och skidåkarens erfarenhet.

Allmountain

Allmountain-skidor passar dig som vill åka över hela berget. Beroende på hur mycket du vill åka utanför pisten kan du välja olika typer av allmountain-skidor. En bredare allmountain över 95 mm i midja passar dig som åker ca 70 procent utanför pisten. Är förhållandena tvärtom bör du kika på en skida som är under 95 mm i bredd. Hör dig för hos närmsta XXL-varuhus för att få professionell hjälp kring dina nya skidor.

Freeride

Freeride-skidor är bredare än allmountain och kräver mer av dig som åkare om du ska åka i pisten, men dessa skidor trivs bättre utanför pisten. Detta är en skida som passar perfekt för dig som vill åka i orörd djup snö. Oavsett om du åker i puder i Japan eller nyfallen snö på baksidan av Åre känns det som att surfa på snö.

Twintip

Denna skidkategori är mest känd för att vara slitstarka parkskidor. De kommer i flera olika varianter, passar bra för dig som vill åka i park eller har en lekfullare åkstil där du hoppar runt eller åker baklänges. En twintip kännetecknas av att du kan åka baklänges då du har en rocker baktill på skidan samt att de ofta är symmetriska. Ju bredare en twintip blir desto mer anpassad för samma syfte som en allmountain-skida eller freeride-skida är den. Twintip-skidor bör vara ungefär lika långa som dig och något kortare och smalare om du ska åka mer i parken

Köp dina alpinskidor här

Viktigt med rätt slalompjäxor

R

ätt val av pjäxor är a och o för att din alpinåkning ska bli en så bra upplevelse som möjligt. Klämmer pjäxorna åt och gör ont är sannolikheten stor att skidåkningen blir lidande.

– När man provar ut slalompjäxor mäter man först och främst foten, både längd och bredd. Som nybörjare bör man välja en mjukare pjäxa medan en van alpinåkare med fördel kan välja en styvare modell. Man kan även anpassa pjäxorna, inneskor kan värmas och formas efter foten och även många skal kan värmas och anpassas efter åkarens fot. Många pjäxor har formbara skal, det går alltså att värma upp och forma inneskon så att den anpassas efter åkarens fot. Tänk på att använda alpinstrumpor i pjäxorna. Strumporna skall gå över pjäxkanten så att du inte får tryck och skav, säger Christer Hedlund.

Köp dina slalompjäxor här

Välkommen till XXL:s Boot fit station

H

os XXL:s Boot fit station har du möjlighet att prova ut alpinpjäxor så att de känns riktigt bra på dina fötter. Om du har ett par pjäxor som du upplever inte känns bekväma är du välkommen till XXL för att fixa till dem.

– Vi jobbar med värmning och anpassning av både innerskor och skal. Vi jobbar även med utprovning av sulor för att få till optimal anpassning , säger Christer Hedlund.

Så utrustar du dig säkert i backen

Hjälm

Hjälmen är ett måste. Välj gärna en hjälm med MIPS, vilket gör att rotationskraften minkar och ger ett extra skydd för hjärnan om du skulle råka ut för en krasch. Det kan också vara klokt att välja en hjälm där du kan justera ventilationen beroende på om det är varmt eller kallt ute.

Ryggskydd

Ryggskydd är viktigt för alla. Det skyddar dels vid fall men utgör även ett viktigt skydd om du skulle bli påkörd i backen. Det är viktigt att ryggskyddet är rätt utprovat.

Skidglasögon

Vid val av alpinstavar ska dessa vara cirka 70 procent av din kroppslängd, vilket motsvarar cirka 90 graders vinkel i armbågen.
Här finns det mängder av varianter att välja mellan. Välj en lins som är anpassad efter rådande väder. Välj en mörkare lins med mindre ljusinsläpp vid starkare solljus. Om det är svårt att urskilja konturer i backen bör du välja en kontrastlins.

Alpinstavar

Vid val av alpinstavar ska dessa vara cirka 70 procent av din kroppslängd, vilket motsvarar cirka 90 graders vinkel i armbågen.

Köp säkerhetsutrustning här

Välkommen till XXL:s serviceverkstad

N

är du väl investerat i nya skidor, pjäxor och tillbehör är det viktigt att du tar hand om dina produkter så att du ger dem extra lång livslängd. I alla XXL:s varuhus finns en verkstad som erbjuder alla former av service av dina nya produkter. Exempel på tjänster som erbjuds är vallning och slipning av belag och slipning av stålkanter på alpinskidor. Behandlingarna kommer i olika prisklasser beroende på vad som ska göras. Det går bra att lämna in dina skidor hos XXL även om de är köpta i en annan butik.

Destinationstips för alpinåkning

Chamonix stad.

 

Frankrike

Chamonix blev en premiär i vintras och är en extremt mysig stad med flera liftsystem. Här erbjuds allt från långa pister till offpist i världsklass.

Kanada

Drömresemålet många vänner pratar om är Whistler i Kanada, förmodligen beroende på att det är en av världens bästa cykelorter på sommaren.

Sverige

Åre är en favorit som ruvar på många fina guldgruvor uppe på berget. För dig som är beredd att åka ännu längre och söker mer av ett lugn är riksgränsen en favorit. Vemdalen i Jämtland är lite mer familjeanpassat och bjuder även på fina längdspår.

Ski slope in Are (Åre), Sweden at dusk Ski slope in Are (Åre), Sweden at dusk
Åre, Sverige.
Ski lift goes up to the foggy top of the moutain. Ski lift goes up to the foggy top of the moutain.
Whistler i Kanada.

XXL erbjuder kvalitetsprodukter till avsevärt lägre priser än anda koncept. Detta tack vare att XXL gör stora inköp och har få, men stora varuhus. Alla varuhus har tydliga avdelningar där det arbetar säljare med expertkunskap. Besök ditt närmsta XXL-varuhus för att få råd och tips kring skidor- och skidutrustning.