Så klär du dig rätt – när du tränar i kyla

Blir du lätt frusen och blöt när du tränar utomhus på hösten och vintern?
Då har du förmodligen helt fel kläder på dig.
Här tipsar sportentusiasten Svart Karin Karlsson hur du ska klä dig för att kunna njuta så mycket som möjligt av dina uteaktiviteter.

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

Läs mer på XXL
N

u när kylan smyger sig på är det viktigt att du som löptränar, vandrar, åker skidor och ägnar dig åt andra utomhussporter ser till att klä dig rätt. När du utövar fysisk aktivitet producerar kroppen som bekant värme och om det blir för varmt vill kroppen kyla ned sig. Det gör den genom att utsöndra svett, något som kan bli besvärligt vintertid om du slarvat med kläderna.

– Klär du dig fel är risken stor att du blir kall och blöt och att du fryser och gör av med energi i onödan. Dessutom blir hela upplevelsen förstörd eftersom fokus riskerar att hamna på att du vill hem så fort som möjligt i stället för att fortsätta, säger Svart Karin Karlsson, sportentusiast och försäljare på XXL-varuhuset i Barkarby.

svart-karin2

Är du frusen av dig? Välj då en tröja med hög hals och ruggad insida Svart Karin Karlsson, säljare på XXL i Barkarby

Bomull gör dig kall och blöt

S

vart Karin Karlsson är bosatt i Stockholm men född och uppvuxen i Rättvik i Dalarna där hon nyligen köpt ett fritidshus för att få vara i närheten av naturen. För Svart Karin, som älskar att cykla, köra mountainbike, vandra, åka längdskidor, slalom, långfärdsskridskor och snowboard, är rätt kläder en grundregel för att hon ska få ut så mycket som möjligt av sin aktivitet – oavsett om det handlar om löpträning eller kortare vandringsturer.

– Det är inte alltid så lätt att veta hur man ska klä sig när det börjar bli kallt och många kanske drar på sig första bästa plagg utan närmare eftertanke. Det absolut värsta materialet du kan tänka dig är bomull. Det binder fukt och gör att du blir blöt och kall. Bomull är ett big no no. Det du ska tänka på är att du utgår från trelagersprincipen, säger Svart Karin Karlsson.

Så klär du dig enligt trelagersprincipen

Svart Karin Karlsson trivs som bäst när hon kombinerar stads- och naturliv. På vintern åker hon gärna långfärdsskridskor och snowboard. Det går inte en enda dag utan att hon cyklar till jobbet. – Då hinner jag sortera alla tankar under cykelturen, säger hon.

T

relagersprincipen är enkel. Den handlar helt om att du ska klä dig så att svett och överskottsvärme transporteras bort från huden samtidigt som du inte ska bli kall.

Trelagersprincipen består av:

Lager 1: Underställ
Lager 2: Mellanplagg
Lager 3: Ytterplagg

Lager 1: Underställ

Underställ kommer i olika material – där naturmaterial som ull eller syntet rekommenderas. Välj ett underställ utifrån utetemperatur, aktivitetsgrad och inte minst grad av svettning. Understället ska sitta tight mot kroppen och inte glida upp längs ryggen när du böjer dig.

– Om du är en person som lätt blir väldigt varm av dig ska du helst välja ett underställ av syntet. Om du är lite mer frusen av dig bör du satsa på ett underställ som är gjort av merinoull och syntet där lagret mot kroppen (insidan) är gjort av syntet och det yttersta lagret av merinoull, säger Svart Karin Karlsson.

EXTERN LÄNK

Här hittar du ett stort utbud av underställ hos XXL. Ta mig till webbutiken

Lager 2: Mellanplagg

Mellanplaggen ska hålla dig varm och transportera bort fuktighet och överskottsvärme från kroppen.
Tights
Välj ett par tights som är gjort i ett material som leder bort fukt. Satsa gärna på ett par tights som är ruggade – då håller du värmen bättre. Det finns löpartights som har vindskydd på framsidan och är vatten- och vindavvisande så att du inte blir kall.
Funktionströja
Nu till hösten och vintern se till att satsa på en funktionströja som har en ruggad insida som ger mera värme. Är du frusen av dig? Välj då gärna en tröja med hög hals och ruggad insida. Funktionströjor kommer i flera olika varianter. Besök ditt närmsta XXL-varuhus för tips och individuella råd.

Lager 3: Ytterplagg

Jackan ska skydda dig från yttre påfrestningar som till exempel vind, regn och snö. Den bör med andra ord vara vindtät och vattenavvisande. Är du en långdistanslöpare kan det också vara värt att investera i en jacka som är vattentät.

EXTERN LÄNK

Här hittar du ett urval av löparjackor 

Shoppa här!

Träningskläder för den vane löparen

Träningskläder för den frusne nybörjaren

Glöm inte!
Löparstrumpor i syntetmaterial , gärna uppblandade med merinoull.
Mössa anpassad för träning utomhus.
Reflexväst så att du syns i mörkret. Vissa plagg har reflexmärken på sig.
Pannband om du inte vill ha mössa.
Vantar. Är du frusen om händerna? Välj en merinoullvante och en annan typ utanpå.
Icebug används med fördel när det är halt ute.

Shoppa tillbehör här

Trelagersprincipen för dig som ska vandra

F

ör dig som ska vandra innebär trelagersprincipen inte nödvändigtvis samma sak som när du ska till exempel löpträna. Intensiteten är inte lika hög och du blir inte lika varm.
Underställ: Välj en variant med syntet närmast kroppen och merinoull på utsidan. Alternativt ett underställ med bara merinoull. Understället bör sitta tight.
Mellanplagg: Att vandra i en fleecetröja är behagligt. Du som lätt bli varm välj en variant med dragkedja hela vägen så att du smidigt kan släppa in mer luft. Är du lite kallare av dig? Välj då en mellanlagerjacka som är gjord av syntet eller dun. En sådan jacka kan du med fördel ha med dig i jackan och tar på dig när du tar paus så att du inte blir kall. Satsa på en vind- och vattenavvisande byxa som är robust och samtidigt mjuk och skön.
Ytterskalet: Här är det viktigt att skaljackan och skalbyxorna är vindtäta och vattentäta. Är du en väldigt varm person bör du satsa på en modell med ventilationsöppningar.
Kom ihåg att använda dubbla strumpor, en tunnare närmast foten och en tjockare utanpå. Det motverkar friktion och därmed skavsår.

Shoppa här!

Vandringskläder som passar nybörjaren

 

 

Vandringskläder för den erfarne

 

Svart Karins råd för att kläderna ska hålla längre
• Tar du hand om dina kläder på ett bra sätt så håller de längre.
• Använd ett tvättmedel som är gjort för att ta bort dålig lukt i träningskläder och som är utarbetat för sport.
• På alla skaljackor finns en ytbehandling som gör att vatten pärlar sig och rinner av. Se till att impregnera jackan en gång i halvåret så att ytbehandlingen inte slits ut.
• Merinoullen är självrenande så du kan ha den flera gånger utan att den börjar lukta och du behöver därmed inte tvätta den lika ofta. Syntet däremot har en tendens att lukta.
• Att tvätta ullkläder på rätt sätt är väldigt viktigt. Det är också viktigt att använda ett ulltvättmedel eftersom enzymerna i ett vanligt tvättmedel ”äter” av fibern i ullen och på sikt kan medföra att det blir hål i plagget.
• Följ alltid tvättråden i alla kläder. Här kan du handla tvättmedel till dina träningskläder.

XXL erbjuder kvalitetsprodukter till avsevärt lägre priser än anda koncept. Detta tack vare att XXL gör stora inköp och har få, men stora varuhus. Alla varuhus har tydliga avdelningar där det arbetar säljare med expertkunskap. Besök ditt närmsta XXL-varuhus för att få råd och tips kring hur du ska klä dig när du tränar.

Här hittar du ditt närmsta XXL-varuhus