Så blir du en bättre terränglöpare

 

Naturstig eller fjäll, högt tempo eller lågt, enskilt eller i grupp. Det finns många olika sätt att variera sin terränglöpning. Några som alltid uppskattat trailrunnning är de norska skidstjärnorna, och bröderna Aukland, som använt träningsformen för att bli bättre på skidor.
– Trailrunning är så mycket mer än bara löpning, säger Jørgen Aukland, före detta elitsatsande skidåkare.

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

Läs mer på XXL
D

u sicksackar dig fram mellan träden, hoppar över bäckar, vindfällda träd, stenar och rötter. Du fäster blicken långt fram för att få en uppfattning om vad som väntar dig längre fram. Känner flåset i uppförsbacken, lättnaden i nedförsbacken. Kanske springer du fort för att få bättre kondition eller lite saktare bara för att få en stunds avkoppling i en naturskön miljö. Det bestämmer du själv.

Terränglöpning, eller som idrotten också kallas, trailrunning, har sina rötter i USA. I dag lockar träningsformen allt fler svenskar och varje år arrangeras ett flertal terränglopp för den som känner sig manad.

Anders och Jørgen Aukland.

Skidstjärnorna som gillar terränglöpning

N

ågra som alltid hållit på med terränglöpning är de norska bröderna Anders och Jørgen Aukland, båda före detta elitsatsande skidåkare som vunnit ett flertal olika skidlopp genom åren. För bara några veckor sedan befann de sig på den norska bergskedjan ”De syv søstre” på 3500 meters höjd. Efter att ha sprungit cirka 30 kilometers terränglöpning känns det i benen. Men det känns bra.

– Terränglöpning är så mycket mer än löpning. Det är en naturupplevelse! Oavsett om du springer i svår eller lättare terräng är det underbart att känna kraften i armarna och benen och när du är i mål känner du dig som en mästare. Dessutom är det mer skonsamt för ben och knän än att springa på asfalt , säger Jørgen Aukland.

Anders Aukland håller med.

– Vanlig löpning är en enkel träningsform, du springer på asfalt, kilometer efter kilometer, men terränglöpning är något annat, det ställer krav på balans och teknik. Det är kul, utmanande och inspirerande. Jag gillar att springa på asfalt också men det bästa är att variera sin löpning, säger Anders Aukland.

Bröderna Aukland utövar terränglöpning i skogen.

Terränglöpning passar alla

A

tt springa flera mil på fjället är förmodligen inget du som nybörjare ger dig in på. Bara det att ta dig fram i terrängen kan kännas nog så knixigt samtidigt som det gäller att hålla koll på hala rötter och stenar. Men faktum är att terränglöpning passar för alla och du väljer helt själv var du ska springa och hur långt.

För att bli en bättre terränglöpare har Jørgen Aukland några generella tips.

– Blicka hela tiden framåt för att på så vis få koll på vad som väntar dig framme. Då vet du hur du ska sätta ner fötterna. Använd armarna för att hålla balansen och försök variera löpsteget och steglängden för att undvika skador. Tänk korta steg i uppförsbackar och längre steg nedför, säger Jørgen Aukland.

– Om du är ovan vid terränglöpning är det viktigt att du börjar försiktigt och inte tar för långa turer, säger Anders Aukland.

Fel skor är som att köra bil med fel däck Jørgen Aukland

Skorna ska klara mycket

O

avsett om du satsar på att springa ett par kilometer eller ett ultraterränglopp finns det något du som terränglöpare absolut inte får glömma, bra och rätt skor. Att ha fel skor är som att köra bil med fel däck menar Jørgen Aukland.

– Det allra viktigaste är att terrängskon har ett bra grepp så att den får god kontakt med underlaget. Skorna ska klara av att röra sig över hala stenar och rötter utan att du halkar, säger Jørgen Aukland.

 

Rätt skor är en förutsättning för att terränglöpningen ska bli lyckad.

Fler tips: Så blir du en bättre terränglöpare!

Tycker du att det är tråkigt att springa ensam? Spring med andra! I de flesta städer finns möjlighet att träna terränglöpning i grupp.

Använd lätta, tighta löparkläder för att kunna röra dig smidigare.

Tåhävningar, step-up och skipping (jogga med höga knälyft) är exempel på styrkeövningar du kan göra för att bli en smidigare terränglöpare.

”Viktigt välja terrängskor med omsorg”

G

räs, grus, snö och skogsmark. När det kommer till terränglöpning kan underlagen se väldigt olika ut. Därför är det viktigt att du väljer skor med omsorg när det är dags att investera i ett par terränglöparskor.

Emil Lundberg, som jobbar som säljare på XXL i Arninge i norra Stockholm, vet hur svårt det kan vara att som kund välja rätt.

– När man kommer in som kund i en butik och ser en lång hylla med skor är det inte lätt att veta var man ska börja. I dag finns en bred uppsjö av olika terrängskor med allt från skor som är anpassade till obanad terräng där du själv ”gör” vägen till modeller som är mer lämpade för stigar och skogsvägar. Det viktigaste är att du är medveten om hur terrängen du ska löpträna i ser ut. Då kan du ta hjälp av oss på XXL så plockar vi fram de skor som passar just dig och dina behov, säger Emil Lundberg.

Vi på XXL testspringer alla skor Emil Lundberg, säljare på XXL

För att kunden ska få en så bra sko som möjligt har XXL låtit sin personal testspringa alla de skor som säljs.

– Varje år åker vi säljare på utbildning för att testa skorna i rätt miljö och för att säkerställa att de lever upp till vad de lovar, säger Emil Lundberg.

Köp dina terränglöparskor här

Köp dina löparkläder för kallare väder här

”Det här är XXL”

XXL erbjuder kvalitetsprodukter till avsevärt lägre priser än anda koncept. Detta tack vare att XXL gör stora inköp och har få, men stora varuhus. Alla varuhus har tydliga avdelningar där det arbetar säljare med expertkunskap. Besök ditt närmsta XXL-varuhus för att få råd och tips kring terrängskor och annat.